TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są samym z bliskich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE
Nie jedynie dobrze smakują, lecz też pamiętają nieoceniony nacisk na nasze zdrowie. Niektóre z pomocy jakie daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty te mogą być ponad szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to cudowne źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za odpowiednie działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).
Truskawki to w 90% woda, oprócz której owoce mają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natury
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Właściwość ta wypływa z ochronnego działania produktów na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który zamierza działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na postęp liczby antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału a własnych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na istnienie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno zaczynany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale też trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zakładaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także szybkiej części witaminy C, ułatwia branie tego elementu. Dlatego wykorzystuje się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i zawierania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co jest niezwykle ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia może stanowić szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do tworzenia reakcji alergicznych i zaczynać bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać opinię na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą tworzyć uczulenia.
Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie zdaje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na sporą ich treść w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich spożywania kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo wygodne również niezwykle popularne w rodzimym kraju, sezon tworzy się pod koniec miesiąca i trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi jeść bez końca, albo wykorzystać w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa